Söndagen den 8 september kl. 13 i Föreningsgården ( i badparken)
Jasmine Waara, trädgårdsmästare och pomolog, håller ett föredrag om bär- och fruktodling. Hon kommer också att berätta om ympning av träd.
Välkomna
Söndagen den 8 september kl. 13 i Föreningsgården ( i badparken)
Jasmine Waara, trädgårdsmästare och pomolog, håller ett föredrag om bär- och fruktodling. Hon kommer också att berätta om ympning av träd.
Välkomna
Lördagen den 24 augusti kl. 13 håller Jean-Pierre Hemmingsson Morales ett föredrag om övervintring av växter i föreningsgården i badparken. Ämnet för föredraget har ändrats från det ursprungliga som skulle ha handlat om bärbuskar.
Föredragets titel: Så förbereder du din trädgård inför vintern
Och så här beskriver Jean-Pierre sitt fördrag; ”Vissa växter i vår trädgård behöver lite hjälp av oss människor för att klara vintern, de kan täckas eller behövas tas in men faktum är att det både är roligt och ger oss nya möjligheter för oss trädgårdsintresserade. Tänk dig ett citrusträd som du år efter år kan plocka citrusfrukter av, eller tänk dig doften av en blommande rosmarin mitt i vintern. Möjligheterna är många och om inget annat låt dig bli inspirerad av detta föredrag som ämnar ge dig en djupare förståelse i hur vi övervintrar växter både inne och ute”.
Söndagen den 25 augusti kl. 14 äger vårt årsmöte rum i föreningsgården i badparken. Vi bjuder på fika.
Söndagen den 28 juli åker vi till Ulriksdals Slottsträdgård där Bosse Rappne möter upp och guidar oss med början kl.10. Bosse Rappne känner de flesta till, en känd trädgårdsmästare och TV-personlighet. Han är uppväxt i Ulriksdal i Solna där hans föräldrar drev Slottsträdgården Ulriksdal. Han tog över företaget 1985 och utvecklade trädgården till dagens företag. Bosse är en förespråkare för ekologisk och hållbar odling.
Vi åker i egna bilar till Slottsträdgården. Avfärd från torget i Årsta Havsbad kl. 8:50 för er som vill samåka. Om ni inte har egen bil så hör av er till styrelsens kontaktperson så försöker vi ordna skjuts (i mån av plats).
Icke medlemmar betalar 40 kr för deltagande!
VÄLKOMNA!
Kontaktperson
Ulf Hölke: 076 164 65 40
Enligt den information jag fått så blir fjärilsvandringen av trots att vädret inte är idealt. Det kommer att klarna upp mot eftermiddagen. Vi kanske inte ser så många fjärilar för förekomsten av fjärilar i år är mindre i år på grund väderhändelser förra året. Men alldeles oavsett det är Martin mycket kunnig och har mycket att berätta om fjärilar. Så vi träffas kl 11 uppe vid museistugan!
Nu finns våra aktiviteter för 2024 på hemsidan, se kalendarium!
Här kommer en checklistor för lördagens kurs i mjölksyrning. Lokal Föreningsgården i Karlslund klockan 14:00 Välkommen!
Checklista för vad du behöver för mjölksyrning
Redskap
Det är få redskap som behövs, men ta med:
Grönsaker, salt och kryddor
Checklista för nybörjare– så mjölksyrar du maten
Trenden att mjölksyra grönsaker är tillbaka – av en anledning. Syrad mat är både god och hälsosam. Här är några bra saker att tänka på innan du sätter igång.
1. Hygien är A och O
Skölj grönsakerna mycket noga och ta bort de yttre lagren på kålhuvudet. Diska redskap och knivar noga och tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Alla burkar ska vara rengjorda, kokta eller upphettade i ugn på 125 grader. Koka vattnet ordentligt och låt svalna till rumstemperatur.
2. Ha koll på salthalten
För att få rätt miljö för de goda mjölksyrebakterierna (och ogästvänlig för de sjukdomsframkallande) ska det vara lagom med salt. Varken för mycket eller för lite. 2-3 procent salthalt – vilket motsvarar 1 matsked salt till en liter vatten. OBS: det ska vara jodfritt salt (och inte mineralsalt) annars förstörs syrningen.
3. Vassle får fart på syran
Det kan vara smart att göra egen vassle som får fart på syrningen. Ta fil eller yoghurt med extra laktobaciller, (gärna nära tillverkningsdatumet för då är bacillerna ”pigga”) -och låt rinna genom ett kaffefilter. Använd den klara vätskan som runnit ned, häll i saltlagen.
4. Täck grönsakerna helt
Se till att saltlagen når in i hela ”grönsaksröran” och att saltlagen täcker helt. Tryck ned dem under ytan genom att sätta ett lock eller en liten plastpåse fylld med vatten i glasburken. Lämna ett utrymmet högst upp för grönsakerna att jäsa på.
5. Använd näsan
Doften ska var syrlig och angenäm. Luktar det illa eller ser slemmigt eller till och mögligt ut, släng bort. Gör en ny sats i stället.
6. Välj burkar med spännlock
Det finns bra sådana burkar som är billiga, på bland annat Ikea. Det måste vara spännlock för annars kan inte koldioxiden som bildas pysa ut och då kan burken sprängas.
Därför är syrad mat bra för hälsan
Den sänker glykemiskt index, GI, vilket är bra för blodsockret. Mjölksyrabakterier påverkar tarmfloran vilket påverkar hela kroppen och skyddar mot olika tarmåkommor. Även risken för allergier hos barn tros minska om de regelbundet äter syrade grönsaker.
Annika Boltegård
annika.boltegard@tidningenland.se
Vi har med kort varsel blivit tvingade att flytta fram årsmötet en vecka till söndagen den 3 september kl. 15. Mötet kommer att äga rum i badparkens föreningslokal. Förutom att välja ny styrelse behöver vi diskutera nästa säsongs program och där är ni medlemmar viktiga. Vilka aktiviteter vill ni att vi ska ha, vad saknas? Kom på mötet och gör er röst hörd. Fler ledamöter i styrelsen behövs också, vi behöver bli fler som hjälper till. Ni som kan tänka er att ta en styrelseplats, kom till mötet eller hör av er till någon av oss. En kontaktlista finns här på vår hemsida.
Söndagen den 6 augusti kl. 13,
Årsta Havsbadsvägen 85B
Vill du lära dig hur man komposterar? Det kan du få göra hemma i min trädgård där Jean-Pierre Morales berättar lite om komposteringsmetoder och relaterade frågor som hur man börjar och lägger upp sin kompost, vad du kan kompostera och kanske inte minst hur man sköter sin kompost. I trädgården finns en kompost för trädgårdsavfall och jag använder mig också av bokashimetoden för att kompostera köksavfall
Kontaktperson:
Birger Sjögren, tel: 073 982 05 28
Välkomna!
ALLA medlemmar
HÄLSAS VÄLKOMNA
TILL VÅRT ÅRSMÖTE 2023
Lördagen den 26 augusti klockan 14.00
i föreningsgården
VI sälja blommor vid loppmarknaden. Det kan vi göra tack vare Gerd Johansson som donerat blommor till oss. Mestadels är det sommarblommor men det finns även en del krukväxter och perenner.
Välkomna!